top of page

Blødninger i svangerskapet

Årsaker, symptomer og når du bør oppsøke hjelp.


Blødninger under svangerskapet Blødning under svangerskapet er vanlig og rammer 25 % i første trimester. Dette kan forståelig nok skape bekymring, men det er ikke alltid et tegn på at det er noe galt.

Kroppen gjennomgår mange forandringer under svangerskapet, og noen av disse kan forårsake blødninger, spesielt etter sex. Samleie i graviditeten er helt trygt, og med mindre legen din har bedt deg unngå det, så er det ikke noe i veien for at du kan fortsette som før. Noen, og da spesielt menn tenker kanskje at man kan komme borti babyen under sex, men ingen penis, finger eller sexleketøy vil ikke kunne trenge forbi skjeden.Vanlige årsaker til blødninger etter sex


Forandringer i livmorhalsen

Under svangerskapet forårsaker endringer i hormonnivåer, spesielt en økning i hormonet østrogen, endringer i livmorhalsen, inkludert økt blodtilførsel. Dette kan føre til utvikling av noe som kalles cervical ektropion — dette er en kjertelaktig forandring, hvor celler som normalt er å se inne i livmorhalsen, vokser på utsiden. Ektropion er vanlig, spesielt under puberteten, hos dem som bruker kombinasjonsp-piller, og hos gravide, da alle tre gruppene har høyere nivåer av østrogen.

Cervical ektropion kan føre til blødning under eller etter sex, da penis, fingre eller penetrerende leketøy kan irritere cellene og forårsake blødning. Blødningen vil vanligvis være lett (spotting) og mens du kanskje ser det i undertøyet ditt, kan du også merke det når du tørker deg etter toalettbesøk. Blodet er ofte rosa eller lysebrunt eller kan vises som blodstreket utflod under eller rett etter sex. Blødningen vil stoppe av seg selv, og det skal ikke være noen klumper eller andre symptomer som magesmerter.


Implantasjonsblødning (festeblødning)

Dette er blødning som skjer rundt 10-14 dager etter befruktning av egget. Det er forårsaket av at embryoet implanteres i livmorveggen din og vil vanligvis oppstå rundt tiden for din vanlige menstruasjon, men det vil være mye lettere og varer bare i omtrent en dag. Denne blødningen er ikke nødvendigvis forbundet med sex, men hvis du har sex rundt denne tiden, kan det virke som det er. Du kan begynne å merke andre symptomer på graviditet som ømme bryster og tretthet.


Infeksjon

Infeksjon kan være en årsak til blødning etter sex, spesielt infeksjoner som klamydia og gonoré. Avhengig av infeksjonen, kan blødningen være forbundet med andre symptomer, som endringer i vaginal utflod. Hvis du er bekymret for at du kan ha en infeksjon, er det best å ta en tur til fastlegen din.

Man kan fortsatt få seksuelt overførbare infeksjoner mens man er gravid, så det er viktig å praktisere sikker sex og ta forholdsregler.

Blødninger man skal ta på alvor

Selv om blødninger i forbindelse med sex under svangerskapet er noe vanlig, så kan det oppstå tilfeller hvor man burde ta blødningene på alvor. Spesielt hvis blødningen er kraftig eller ledsages av andre symptomer som magesmerter. Denne typen blødning kan oppstå etter sex, men også på andre tidspunkter.


Spontanabort

Blødning eller smerte de første 12 ukene av svangerskapet kan være et tegn på spontanabort. Selv om spontanaborter er relativt vanlige, er det viktig å huske at ikke all blødning i svangerskapet vil være et tegn på spontanabort. Andre symptomer på spontanabort er kramper og smerter i nedre del av magen, vaginal utflod og plutselig tap av tidligere graviditetssymptomer.

Vaginal blødning er det vanligste tegnet på spontanabort, og hvis du opplever dette, er det best å bli undersøkt av en lege for å utelukke noe alvorlig. Blødning kan variere fra lett til kraftig, være lys rød med klumper, og kan komme og gå over flere dager. Ekstrauterint svangerskap

I noen tilfeller kan blødning under svangerskapet være et tegn på en ekstrauterin graviditet. Dette er en graviditet der barnet vokser utenfor livmoren. Ca 1-2 % av alle svangerskap er ekstrauterine, 97% av disse i egglederne. Første symptomer vanligvis i uke 6, er ofte diffuse og uspesifikke, og blødning kan ledsages av andre symptomer som skuldersmerter, svimmelhet, besvimelse, sterke magesmerter, diaré eller oppkast. Hvis du er bekymret for at du kan ha en ekstrauterin graviditet, bør du ta kontakte med helsepersonell.


Blødninger etter 12 uker

Selv om blødning etter 12 uker av svangerskapet er mindre vanlig enn tidligere i svangerskapet, kan det fortsatt være årsaker som krever oppmerksomhet og ytterligere oppfølging. Det er viktig å ikke bagatellisere blødning på dette tidspunktet av svangerskapet, da det kan være tegn på underliggende problemer.

Det kan være flere årsaker til at du begynner å blø sent i svangerskapet, og ofte finner en ikke noen klar årsak til at en blødning oppstår. Hvis du er mindre enn 22 uker på vei i svangerskapet, skal du kontakte lege eller legevakt hvis du blør.


Tegningsblødning Oppstår som en sparsom blødning, utflod eller slim blandet med friskt blod. Dette kalles tegningsblødning fordi det signaliserer at livmorhalsen, eller mormunnen, er i ferd med å bli moden eller åpne seg, og at fødselen er nær eller allerede i gang. Blødning fra morkaken

En morkake som helt eller delvis dekker den indre mormunnen, kalles en foranliggende morkake. Når livmoren vokser, kan morkaken trekke seg opp og bort fra mormunnen. Dette medfører økt risiko for blødning da morkaken ligger over eller like ved mormunnen. Det kan blø fra kanten av morkaken når livmoren vokser og strekkes, samtidig som barnet presser mot mormunnen. For tidlig løsning av morkaken

En av de mest alvorlige, men svært sjeldne årsakene til blødning, skyldes at morkaken har løst seg helt eller delvis.fra livmorveggen. Den gravide får da samtidig svært vondt i magen.


Diagnostikk

Når man vet hvor langt svangerskapet har kommet, smertebildet og blødningens omfang og evt har gjort en ultralydundersøkelse/gynekologisk undersøkelse vil man kunne avklare diagnosen.

I siste trimester vil blødning som oftest føre til innleggelse på sykehuset der kvinnen har fødeplass.


Behandling

Ved blødning er hensikten å bevare svangerskapet uten å sette mors helse i fare.

De fleste aborter i første trimester er komplette og skjer spontant uten at kvinnen trenger helsehjelp.

Når blødninger oppstår sent i svangerskapet kan det være aktuelt med øyeblikkelig hjelp. 

Hos Womanhood.no er vårt mål å gi deg informasjon, verktøy og kunnskap for at du skal kunne ta de beste valgene for deg selv og andre.

Commentaires


bottom of page