top of page

Er du ofte opp å tisser på natten?

Nokturi, som refererer til det hyppige behovet for å tisse om natten, er en vanlig tilstand som kan forstyrre søvnen og har en negativ innvirkning på livskvaliteten.

Å våkne mer enn en gang om natten for å tømme blæren regnes som et symptom på en underliggende helse tilstand. Derfor er det viktig å oppsøke helsepersonell hvis dette er et nytt problem for deg.


I tillegg, hvis du ofte våkner gjennom natten, vil du gå glipp av kvalitetssøvn, noe som kan føre til både langsiktige og kortsiktige helsekonsekvenser, inkludert:

 • Problemer med humør og følelsesmessig belastning

 • Hukommelsesproblemer, kognisjon og redusert mental ytelse

 • Økt følsomhet for daglig stress

 • Problemer med hjerte- og luftveiene samt metabolismen

 • Økt risiko for visse typer kreft.

Nokturi kan skyldes dårlige blærevaner, som inkluderer:

 • Inntak av for mye vann eller annen drikke rett før leggetid.

 • En vane med å tømme blæren for ofte i løpet av dagen, noe som kan gjøre blæren mer sensitiv for fylling både dag og natt.

Når det ikke skyldes en spesifikk livsstilsvane, kan underliggende medisinske tilstander eller helseproblemer bidra til Nokturi. Dette kan inkludere diabetes, kardiovaskulære sykdommer, blærestein, rastløse bein-syndrom, hevelse i bena, prolaps av bekkenorganene, skade fra fødsel og overgangsalder.

Dersom du opplever hyppig vannlating, så anbefales det å ta kontakt med helsepersonell. Selv om symptomene kan skyldes dårlige blærevaner, er det en mulighet for at en underliggende sykdom eller helsetilstand kan være årsaken.

Men mens du venter på time, kan du prøve disse strategiene:

 1. Begrens inntaket av mat eller drikke de siste 2 timene før leggetid. Fokuser på å drikke nok vann i løpet av dagen (i stedet for å "ta igjen" før leggetid).

 2. Prøv å unngå å gå på do "bare sånn i tilfelle," inkludert før leggetid. Dette er en ugunstig blærevane som over tid kan påvirke evnen din til å tømme blæren fullstendig.

 3. Forbedre søvnhygienen din. God søvn kan bidra positivt til blærehelsen din. Prøv å legge deg og stå opp til faste tider, begrens inntaket av koffein og alkohol om kvelden, og skap et optimalt sovemiljø med et kjølig, mørkt rom og behagelig hvit støy.

 4. Tren opp blæren din med hjelp fra en bekkenbunnsfysioterapeut. Trening av nye vaner vil forbedre blærekontrollen din både dag og natt, slik at du kan tisse når det er hensiktsmessig og holde igjen når det er nødvendig.Comments


bottom of page