top of page

Er løping under graviditeten trygt?

For noen så er det helt uproblematisk å løpe under graviditeten og for andre er det ikke. Det som fungerer for deg, fungerer ikke nødvendigvis for andre, tilpass alltid etter ditt eget utgangspunkt!

ACOGs sine retningslinjer når det kommer til løping under graviditet er:

- At man ikke har noen faresignaler ved utførelse - At man ikke har et risikosvangerskap - At man var en løper før graviditeten - Fått klarsignal til å løpe fra helsepersonell

Under løping fungerer bekkenbunnen på en måte som en hengekøye. Den må ha stivhet for å støtte organene, men også fleksibilitet for å absorbere støtet en får fra underlaget ved løping. Dersom den ikke har det, vil en blant annet kunne oppleve: - Vondter og smerter i bekkenet - Tyngde i underlivet - Lekkasjer


ACOGs anbefalinger når det kommer til trening under graviditet er å få inn minst 150 minutter trening med moderat intensitet hver uke. Hvis du starter med trening i graviditeten, er det lurt å starte rolig og øke aktiviteten gradvis. Her kan veiledning fra PT være lurt. Hvis du var veldig aktiv før graviditeten kan du fortsette å gjøre de samme tingene du gjorde før og justere og modifiserer etterhvert som kroppen trenger det. Hvis du er en erfaren løper, kan du fortsette med aktivitetene som før, dersom kroppen din tillater det og tilpass gradvis etter 7 måned.

Det er videre anbefalt å unngå aktiviteter som gir økt risiko for skader. Under graviditeten vil hormoner gjøre leddene mer bevegelige. Så det kan være lurt å være forsiktig med rykk- hopp og kraftige bevegelser. Stopp treningen og oppsøk en lege/helsepersonell dersom du opplever: - Blødning fra skjeden under eller etter trening - Svimmelhet - Pusteproblematikk - Brystsmerter - Kraftig hodepine - Muskelsvakhet - Hevelser - Smerte fulle sammentrekkninger/kynnere - Lekkasje fra underlivet Trening skal være trygt, energigivende og gøy. Det er ikke tiden for å utfordre seg med å prøve noe nytt som kroppen kanskje ikke vandt til.

bottom of page