top of page

Fertilitet og PCOS

Polycystic ovary syndrome (PCOS) er et vanlig problem som forårsaker en hormonell ubalanse hos omtrent 10% av personer med eggstokker.Navnet stammer fra follikler som sees på eggstokkene, som ser ut som "cyster", men er faktisk små, væskefylte sekker som inneholder et egg som ikke har blitt frigjort. Symptomer er uregelmessige eller fraværende menstruasjon, sammen med kviser og uønsket hårvekst. Mange andre fysiske symptomer har blitt rapportert, fra oppblåsthet til tretthet og snorking. Polycystic Ovary Syndrome (PCOS) påvirker evnen til å ovulere (frigjøre et egg), noe som er avgjørende for graviditet. Ovulasjon skjer vanligvis rundt 14 dager før menstruasjonen, og derfor er regelmessige perioder en god indikator på ovulasjon. Med PCOS betyr den hormonelle ubalansen at ovulasjon ofte ikke skjer, noe som kalles anovulasjon. Mekanismen bak anovulasjon, som refererer til fraværet av eggløsning, ved PCOS er ennå ikke fullstendig klarlagt.

Uregelmessige eller fraværende perioder er tegn på at ovulasjon kanskje ikke skjer regelmessig, eller i det hele tatt. Dette gjør det også veldig vanskelig å beregne de fertile dagene for samleie hvis menstruasjonssyklusen ikke er regelmessig.


Hvordan kan man forbedre fruktbarheten med PCOS?

Hvis du har PCOS, kan du forbedre fruktbarheten din på lignende måter som personer uten PCOS. Livsstilsendringer spiller en stor rolle for PCOS-symptomer, og dette er ofte ting du kan gjøre selv uten involvering fra helsepersonell. Livsstilsendringer kan også være fantastisk for fruktbarheten din.


Viktige livsstilsendringer for å forbedre fruktbarheten inkluderer:

  • Slutte å røyke

  • Redusere inntaket av koffein

  • Redusere alkoholinntaket

  • Trene regelmessig, men ikke i overkant

  • Sikte mot en sunn vekt

Vekttap er ofte et vanskelig tema for personer med PCOS fordi tilstanden i seg selv kan gjør det enkelt å legge på seg og vanskelig å gå ned i vekt. Vektstigma oppleves også ofte av personer med PCOS, så det er frustrerende at kroppsmasseindeks kjent som 'BMI', som er en dårlig indikator på individuell helse, brukes som et kriterium for fertilitetsbehandling. Det er heller ingen bevis for at en bestemt diett (som keto, kaloritelling osv.) eller type trening (høy intensitet vs. lav intensitet) er bedre for vekttap hvis du har PCOS.

Det er best å finne ut hva som fungerer for deg som individ, kanskje med støtte fra en ernæringsfysiolog som spesialiserer seg på PCOS. Å miste bare 5% av kroppsvekten din kan ha en virkelig positiv effekt på fruktbarheten.


Kan kosttilskudd forbedre fruktbarheten ved PCOS?

Alle som prøver å bli gravide, anbefales å ta vitamin D- og folsyretilskudd for å fremme en sunn graviditet.

Et populært tilskudd kalt myo-inositol har vist seg å forbedre eggløsning hos noen med PCOS.

Du bør alltid snakke med helsepersonell før du tar kosttilskudd hvis du bruker andre medisiner.


Hvor lang tid tar det å bli gravid med PCOS?

Tiden det tar å bli gravid med PCOS varierer fra person til person. Det er vanskelig å forutsi fordi det ofte påvirkes av mange forskjellige faktorer.

Det er normalt at par uten fruktbarhets problemer bruker opptil 12 måneder for å bli gravide. Å håndtere polycystisk ovariesyndrom (PCOS) og fruktbarhet kan være utfordrende, men det er viktig å huske at du ikke er alene. PCOS påvirker mennesker på forskjellige måter, og det er ingen en-size-fits-all tilnærming til behandling.


Vitamin- og mineraltilskudd, som vitamin D, folsyre og myo-inositol, kan bidra til å fremme en sunn graviditet. Det er viktig å diskutere bruken av slike kosttilskudd med helsepersonell for å sikre at de er trygge og passende for individuelle behov.


Hvis du opplever vanskeligheter med å bli gravid, er det viktig å søke informasjon fra helsepersonell og vurdere tilgjengelige behandlingsalternativer.


Husk at fertilitetsreisen er unik for hver person, og det er ingen skam i å søke hjelp når det trengs. Med riktig støtte og informerte beslutninger kan du ta kontroll over din egen vei mot fruktbarhet, og forhåpentligvis oppnå ønsket graviditet.


Comments


bottom of page