top of page

Fra gener til valg

Hvordan epigenetikk kan forandre helsebildet ditt.
Genetikk er ikke skjebnen

Tanken om at genetikk ikke er det samme som skjebne er ofte noe man vet, men kan trenge å bli minnet på. Mange tror at hvis man har en familiehistorie med flere syke familiemedlemmer, vil man selv også bli syk. Det epigenetiske perspektivet gir verktøy for å se på kroppen vår med nye øyne.


Hva er epigenetikk?

Epigenetikk er studiet av hvordan adferd og miljø kan påvirke hvordan genene dine fungerer. Genene dine spiller en viktig rolle for helsen din og for hvilke egenskaper du har, men miljøet du lever i og hvordan du lever, er med på å bestemme hvordan kroppen din utvikler seg og fungerer. Den epigenetiske innflytelsen strekker seg over generasjoner, noe som betyr at både positive og negative (traumer og gleder) erfaringer videreføres i DNA-et og påvirker oss.


Hvordan kan man endre eller stoppe syklusen av det negative?

Enkelte miljømessige faktorer er utenfor vår kontroll, som hvem vi hadde som omsorgspersoner og hvordan oppdragelsen vår var. Epigenetikk tillater genene å reagere på miljøet rundt oss og valgene vi tar. Det antydes sterkt at ulike miljøpåvirkninger som kosthold, vekt, fysisk aktivitet, røyking, eksponering for luftforurensning, psykologisk stress eller nattarbeid kan påvirke helsen vår gjennom epigenetiske mekanismer. Til tross for dette er det mange faktorer vi kan kontrollere selv. Vi kan sikre at traumatiske opplevelser ikke dikterer livene våre Faktorer som er innenfor vår kontroll og endringsbestemmelse er:

  • Kosthold: Hva vi putter i munnen, spiller en stor rolle i vår helse. Å få tilstrekkelig med vitaminer og mineraler, spesielt vitamin D, B12, folat og jern, er viktig for å støtte en sunn epigenetisk profil. Ved å inkludere antiinflammatoriske matvarer som bær, grønne blader, nøtter og fet fisk rik på omega-3, kan vi påvirke helsen vår positivt. Samtidig bør man redusere inntaket av prosessert mat og sukker, som kan bidra til betennelse i kroppen.

  • Fysisk aktivitet: Hvor mye vi beveger oss, kan ha stor innvirkning på vår helse. Fysisk aktivitet kan bidra til å regulere hormonbalanse og styrke immunforsvaret. Enten det er daglige turer, løping, sykling eller styrketrening, er det viktig å inkludere en variasjon av aktiviteter i treningsrutinen for å få best mulig effekt.

  • Sosiale relasjoner: Hvilke personer vi velger å omgås med, kan påvirke vårt mentale velvære, stressnivå og til og med fysisk helse. Positive relasjoner med støttende og inspirerende personer kan fremme sunne vaner og redusere stress, mens negative relasjoner kan ha motsatt effekt. Vårt sosiale miljø spiller en viktig rolle i hvordan vi føler oss, hvilke valg vi tar, og hvordan kroppen reagerer på ulike utfordringer.

  • Informasjon: Hvilken informasjon vi velger å tilegne oss, kan ha en betydelig innvirkning på vår helse. Å oppsøke kunnskap, stille spørsmål og være kritisk til kilder kan hjelpe oss å ta bedre valg for vår helse. Å være informert gir oss verktøyene til å ta kontroll over egen helse og velvære.

  • Søvn: Kvalitetssøvn er essensielt for god helse og kan påvirke genuttrykk. Regelmessige søvnvaner og et optimalt sovemiljø, med redusert støy og lys, er viktig for å sikre tilstrekkelig hvile.

Epigenetikk åpner døren til en dypere forståelse av hvordan vi kan forme vår egen helse og velvære, uavhengig av vår genetiske arv. Ved å ta kontroll over faktorer som kosthold, fysisk aktivitet, sosiale relasjoner og informasjonsinntak, kan vi påvirke vårt epigenetiske landskap positivt. Gjennom bevisste valg og en proaktiv tilnærming til vår egen helse, har vi muligheten til å endre syklusen av det negative og skape en sunnere fremtid for oss selv og kommende generasjoner. Ved å integrere kunnskap om epigenetikk i vår daglige praksis, kan vi forandre helsebildet.


 

Hos Womanhood.no er vårt mål å gi deg informasjon, verktøy og kunnskap for at du skal kunne ta de beste valgene for deg selv og andre.


Comments


bottom of page