
Ingenting som vi kvinner har i dag ble "gitt"til oss. Hver rettighet, hver frihet, hver mulighet vi nå har som kvinner, har blitt kjempet for – av generasjonene før oss. Kvinner som har nektet å tie, risikert livet og kjempet med nebb og klør for at vi skulle stå der vi står i dag. Likevel kan det noen ganger føles som om alt dette arbeidet sakte, men sikkert, viskes ut En historie av motstand
Da kvinner ble forventet å holde seg i bakgrunnen, trådte de frem. Da stemmene deres ble forsøkt stilnet, fant de nye måter å bli hørt på. Fra suffragettene som lenket seg fast til gjerder og utholdt fengselsstraffer, til feministene på 1960- og 70-tallet som kjempet for reproduktive rettigheter, likestilling i arbeidslivet og deltakelse i sport – hver eneste kamp for rettigheter ble møtt med motstand fra menn som ikke ville at kvinner skulle ha de.
Retten til utdanning? Den måtte kjempes for. Retten til å stemme, kjempet vi for. Retten til å si nei, gå ut, reise, jobbe, eie eiendom, åpne en bankkonto uten en manns underskrift? Alt måtte kjempes for. Retten til å bestemme over egen kropp? Vel, det er en kamp som fortsatt pågår. Hvorfor? Fordi noen mener at kvinner ikke burde kunne bestemme over egen vel og vilje. "Likestilling har gått for langt" sier de.. Men jeg opplever at likestilling ofte misforståes som et krav om at kvinner må "bidra" like mye som menn på alle områder, i stedet for det det egentlig handler om: retten til lik lønn for likt arbeid, like rettigheter og like muligheter. Mange tolker det som at kvinner ønsker å være menn – at vi dermed skal betale like mye, være like 'sterke' og bidra på nøyaktig samme måte som menn. Men likestilling handler ikke om å viske ut kjønn eller ignorere biologiske forskjeller. Kvinner opplever helseutfordringer som menn aldri vil stå overfor, fra fertil alder til overgangsalder. Det er urimelig å måle kvinner på samme målestokk som menn uten å ta hensyn til disse biologiske og sosiale forskjellene.
Kvinners helse påvirker ikke bare dem personlig, men også deres evne til å delta fullt ut i arbeidslivet. Likevel forventes det ofte at kvinner skal velge mellom helse og yrkesdeltakelse – et valg de aldri burde bli tvunget til å ta.
Før vi kan snakke om likestilling, må vi erkjenne at kvinner fortsatt står overfor unike utfordringer. Skal vi være helt likestilte, må menn også være villige til å bære sin del av byrden. Faktum er at frem til menn kan oppleve menstruasjon, hormonelle forandringer, graviditet, fødsel, barsel og overgangsalder, kan vi ikke late som om likestilling bare handler om en rettferdig fordeling av ansvar – for det er ikke det det handler om Kampen for likestilling fortsatt er nødvendig nettopp fordi den fortsatt misforståes, og vi kan ikke tillate at våre rettigheter blir tatt for gitt. Likestilling handler ikke bare om å dele alt 50/50, men om å sikre at kvinner ikke systematisk tjener mindre, at vi har samme tilgang til muligheter, og at vi ikke blir diskriminert basert på kjønn.

Kampen for å beholde rettighetene våre fortsetter Slik verden er i dag, blir kvinners rettigheter utfordret, begrenset og i noen tilfeller fullstendig fjernet. Tilgang til abort, lik lønn, beskyttelse mot vold – dette er ingen garantier. De er seire som krever konstant forsvar. Rettigheter kan tas bort like raskt som de ble vunnet, og historien har vist oss at kampen for likestilling aldri virkelig er over.
Så hva gjør vi? Så hva gjør vi? Vi husker at endring aldri har skjedd ved å spørre pent. Den kommer av å kreve, mobilisere og nekte å akseptere mindre enn det vi fortjener. Den kommer av å kreve, mobilisere og nekte å akseptere mindre enn det vi fortjener. Den skjer når menn er allierte, når de forstår hva likestilling faktisk betyr – og når de kjemper med oss Vi fortsetter å lære, kjempe, ta plass. Vi står på skuldrene til kvinnene før oss, og vi fortsetter å kjempe – ikke bare for oss selv, men for generasjonene som kommer etter oss. Kvinner har aldri fått rettigheter – vi har kjempet for dem, og vi må fortsatt kjempe for å beholde dem. Hver eneste dag
Og til deg som mann– hvilke deler av kroppen din har du noen gang fryktet å miste rettighetene til?
Mange menn tar sine rettigheter for gitt – vi kvinner har aldri hatt den luksusen.
Hos Womanhood.no er vårt mål å gi deg informasjon, verktøy og kunnskap for at du skal kunne ta de beste valgene for deg selv og andre.
Comments