top of page

Hvorfor opplever jeg økt appetitt før mensen?Å oppleve økt appetitt før menstruasjonen er et vanlig fenomen, og det er ofte knyttet til ulike hormonelle endringer i kroppen under menstruasjonssyklusen.Har du noen gang lagt merke til at dagene før menstruasjonen starter, føler du en plutselig og intens trang til å spise mer enn vanlig? Du er ikke alene. Mange kvinner opplever en økt appetitt i løpet av denne tiden av måneden, og det er faktisk vitenskapelige årsaker bak denne følelsen. Her er noen grunner til at du opplever det du opplever:Hormonelle endringer

En av de mest betydningsfulle faktorene bak den økte appetitten før mensen er hormonelle endringer i kroppen. To hovedhormoner, østrogen og progesteron, svinger gjennom menstruasjonssyklusen. Østrogen når sitt høydepunkt i første halvdel av syklusen, mens progesteron stiger i den andre halvdelen. Det er østrogen som spiller en sentral rolle i appetittreguleringen.


Østrogen og sult

Østrogen påvirker produksjonen av hormoner som regulerer sult og metthetsfølelse, som leptin og ghrelin. Når østrogennivåene stiger i løpet av syklusens første fase, kan det føre til økt produksjon av leptin, som vanligvis undertrykker sult. Dette kan forklare hvorfor noen kvinner har mindre appetitt i første del av syklusen.

I den andre halvdelen av syklusen, som er preget av økende progesteron og fallende østrogennivåer, kan appetitten øke. Det skjer fordi progesteron kan redusere følsomheten for leptin, og som et resultat, kan du føle deg sulten oftere og ha en økt trang til å spise mer mat.


Økt energiforbruk

Noen kvinner kan også oppleve økt energiforbruk før menstruasjon. Dette kan være kroppens måte å kompensere for den ekstra energien som brukes under menstruasjonen, som kan forklare økt sult. Derfor er det viktig å gi kroppen den nødvendige næringen den trenger i denne perioden.


Emosjonelle faktorer: Premenstruelle symptomer, som humørsvingninger, stress og angst, kan også påvirke spisevanene dine. Noen mennesker kan ty til mat som trøst i disse periodene.

Selv om økt appetitt før menstruasjon er vanlig og kan være helt normalt, kan det være utfordrende å håndtere den for noen.


Her er noen tips for å håndtere den økt appetitten din:Velg næringsrike matvarer: Velg matvarer som er rike på næringsstoffer, som frukt, grønnsaker, nøtter og yoghurt, for å tilfredsstille appetitten din.


Spis regelmessig: Å spise jevnlige små måltider gjennom dagen kan bidra til å holde sulten i sjakk.


Drikk vann: Å drikke vann kan hjelpe deg med å føle deg mettere og kan også lindre oppblåsthet og væskeretensjon som noen kvinner opplever før menstruasjon.


Unngå ekstrem slanking: Å prøve å slanke seg eller sulte seg selv før menstruasjon er ikke en sunn tilnærming. Kroppen trenger næring for å fungere ordentlig.


Regelmessig fysisk aktivitet: Delta i regelmessig fysisk aktivitet, noe som kan bidra til å regulere appetitten og forbedre humøret generelt.


Stressmestring: Praktiser teknikker for stressreduksjon, for eksempel meditasjon, dyp pusting eller yoga, for å håndtere emosjonelt spising.


Logg menstruasjonssyklusen: Å logge menstruasjonssyklusen din kan hjelpe deg med å forutsi og håndtere økt appetitt i spesifikke perioder av måneden.Husk at det er helt normalt å oppleve økt appetitt før menstruasjonen, og det er viktig å lytte til kroppens signaler. Hvis du finner ut at økt appetitt påvirker livet ditt betydelig eller helsen din generelt, kan du vurdere å konsultere en helsepersonell eller ernæringsfysiolog for personlig veiledning.


Husk at alle kvinners kropper reagerer annerledes på hormonelle endringer, så det som fungerer for en person, fungerer kanskje ikke for en annen. Det viktigste er å lytte til kroppen din og gi den det den trenger for å føle seg bra.Comments


bottom of page