top of page

Smerter etter orgasme

Er det en sammenheng mellom smerter/kramper etter orgasme og celleforandringer?

Smerter etter samleie er et vanlig problem som mange kvinner opplever, og det kan være flere årsaker til dette ubehaget. En av disse årsakene som har fått økt oppmerksomhet nylig, er den mulige sammenhengen mellom smerter etter sex og cellerforandringer (HPV - humant papillomavirus) - en av de vanligste seksuelt overførbare infeksjonene. Hva er HPV? HPV er forkortelse for humant papillomavirus. HPV er den vanligste seksuelt overførbare infeksjon; de fleste som smittes vet ikke at de har hatt en infeksjon. HPV tilhører en gruppe virus som inkluderer mer enn 100 typer. Vel 40 av disse virustypene forekommer i slimhinnen i underlivet. De fleste er ufarlige og gir ingen symptomer. Noen kan forårsake kjønnsvorter og celleforandringer i livmorhalsen, som går tilbake av seg selv eller kan behandles. Noen er kreftfremkallende, de kalles høyrisiko HPV-typer. HPV-forandringer og kramper etter orgasme HPV-infeksjoner kan føre til celleforandringer i livmorhalsen. Disse forandringene kan være asymptomatiske og gå ubemerket, men kan de noen ganger også føre til smerter etter orgasme? Smertene kan minne om sterke menstruasjonssmerter. Mulig forklaring kan være at de oppstår på grunn av betennelse forårsaket av HPV-infeksjonen eller på grunn av irritasjon av vevet i livmorhalsen på grunn av celleforandringene. Smertene kan vare i alt fra 10 minutter til timer etter samleie, men vil som regel gå over. Flere kvinner har rapportert at de har fått påvist celleforandringer etter at disse symptomene oppsto.


Viktigheten av regelmessige celleprøver

For å oppdage celleforandringer og HPV-infeksjoner tidlig er det viktig å ta regelmessige celleprøver. Dette er avgjørende for tidlig diagnose og behandling, noe som kan bidra til å forhindre utvikling av alvorlige tilstander som livmorhalskreft. Hvis det er lenge siden sist celleprøve, kan det være lurt å få tatt en.


Forebygging og behandling

Forebygging av HPV-infeksjoner er viktig for å redusere risikoen for celleforandringer. Dette inkluderer å bruke kondom under samleie, redusere antall seksuelle partnere og vaksinering mot HPV, noe som kan bidra til å beskytte mot de mest alvorlige typene av viruset.

Som regel trengs det ikke behandling mot selve smertene, da de som regel er kortvarige og går over av seg selv. Behandlingsalternativer for celleforandringer kan variere avhengig av alvorlighetsgraden og omfanget av tilstanden, og det er viktig å diskutere disse alternativene med helsepersonell.Har du noen gang opplevd kramper etter en orgasme?

  • Ja!

  • Nei! 

Hos Womanhood.no er vårt mål å gi deg informasjon, verktøy og kunnskap for at du skal kunne ta de beste valgene for deg selv og andre.


Comments


bottom of page