top of page

Nødprevensjon 101

Angrepillen, har blitt et viktig verktøy for kvinner i situasjoner der uplanlagt graviditet er en bekymring. Det er viktig å forstå hvordan denne nødprevensjonen fungerer for å ta informerte beslutninger


Hva gjør angrepillen?

Angrepillen virker ved å forsinke eggløsning (frigjøringen av et egg). Sperm kan overleve i den kvinnelige reproduktive kanalen i opptil 5 dager, så å forsinke eggløsning betyr at eventuelle spermier til stede i kroppen mest sannsynlig vil dø før et egg blir frigjort. Dette minimerer sjansen for at eventuelle gjenværende spermier befrukter egget.


Hvor ofte kan man ta angrepillen? Nødprevensjon er designet for sporadisk bruk og bør ikke være en regelmessig prevensjonsmetode. Selv om det ikke er noen betydelige langsiktige effekter på kroppen din ved sporadisk bruk, anbefales det ikke for hyppig bruk. Det finnes derimot mer effektive og håndterbare prevensjonsmetoder som er egnet for regelmessig bruk.


Hvor lenge etter samleie kan man ta angrepille?

Det kommer ann på hvor lang tid det har gått siden du hadde ubeskyttet sex. Det kan du være du er begrenset til en bestemt type nødprevensjonspille. De som er basert på levonorgestrel er effektive opptil 72 timer (3 dager) etter ubeskyttet sex. EllaOne kan brukes opp til 120 timer (5 dager) etter ubeskyttet sex.


Som med alle prevensjonsmetoder, er det ikke 100% garantert at nødprevensjonspillen vil beskytte deg mot graviditet. Jo tidligere du bruker den, desto mer effektiv er den som nødprevensjon. Det er viktig å huske at selv om du kan bruke nødprevensjonspillen så ofte som nødvendig, anbefales det ikke å bruke den som en vanlig prevensjonsmetode. Det finnes andre, mer effektive og enklere håndterbare metoder for prevensjon som bør vurderes for langsiktig beskyttelse. Når burde du ta angrepille/nødprevensjon?

Du bør ta angrepillen så snart som mulig etter ubeskyttet sex for å forhindre graviditet. Ubeskyttet sex betyr: Du har ikke brukt prevensjon Din prevensjon har ennå ikke begynt å virke (f.eks. startet å ta pillen, men den er ikke effektiv ennå)

Du har ikke brukt prevensjon riktig (f.eks. glemt en pille)

Din prevensjon har mislyktes (f.eks. kondommen sprakk)

Hvis du har hatt ubeskyttet sex, så er det lurt å teste for seksuelt overførbare infeksjoner 2 uker etterpå.


Hvor suksessfull er egentlig nødprevensjon? Angrepillen er mest effektiv når den tas så raskt som mulig etter ubeskyttet sex, og bare hvis eggløsning ennå ikke har skjedd. Prøv alltid å ta angrepillen innen 12 timer hvis det er mulig. ellaOne er den mest effektive angrepillen for å forhindre graviditet. Forskning viser at 1-2% av ellaOne-brukere blir gravide etter bruk, sammenlignet med opptil 2,6% av brukere som tar en annen angrepille. Vi anbefaler også å ta en graviditetstest 3 uker etter ubeskyttet sex, selv om du bruker nødprevensjon. Hvis testen er negativ, er det sannsynlig at angrepillen har fungert.


Er det noen farer ved å ta nødprevensjon? Det er ingen farer, men det er en risiko for at angrepillen kan være mindre effektiv hvis den samhandler med noen typer medisiner. Angrepillen kan bli mindre effektiv hvis du bruker medisiner mot epilepsi, HIV eller tuberkulose, tar medisiner mot magesyre, eller tar visse typer antibiotika. Angrepillen ellaOne anbefales IKKE for kvinner med alvorlig astma som trenger å ta kortisontabletter (dette gjelder ikke kortison inhalatorer).


Hva er bivirkningene?

De fleste som tar angrepillen vil ikke oppleve bivirkninger. Eventuelle bivirkninger som oppstår, er bare midlertidige og vil ikke føre til alvorlige eller langsiktige skader på helsen din.

Disse bivirkningene kan inkludere:

  • Hodepine

  • Magepine

  • Endringer i menstruasjonen din – menstruasjonen din kan komme tidligere, senere, være lettere, tyngre eller mer smertefull fordi angrepillen forsinket eggløsningen, noe som vil endre timingen av din naturlige syklus. Dette er en midlertidig endring, og din neste menstruasjon er som regel normal.

  • Kvalme eller oppkast - hvis du kaster opp etter å ha tatt angrepillen (innen 2 timer for levonorgestrel eller 3 timer for ellaOne), vil du ikke være beskyttet mot graviditet og må få en andre dose. For å bekjempe kvalme, kan du ta angrepillen med litt mat for å beskytte magen din.

Kan noen andre kjøpe nødprevensjonen for meg?

Ja, andre kan kjøpe nødprevensjon på vegne av deg. Men husk at angrepillen kan være mindre effektiv eller ineffektiv dersom personlige helseopplysninger og spesifikke faktorer ikke blir korrekt kommunisert ved kjøpet.


Kan angrepillen tas ved amming?

Ja, de fleste angrepiller kan tas under amming. Levonorgestrel-baserte angrepiller anses som trygge å bruke mens du ammer. Hvis du tar ellaOne, er det best å vente i 24 timer etter å ha tatt angrepillen før du ammer igjen. Det er alltid lurt å diskutere med helsepersonell for å få personlig rådgivning basert på din situasjon og helsehistorie.


Når kan jeg begynne med prevensjon igjen etter å ha tatt angrepille? Hvis du har tatt en angrepille basert på levonorgestrel, kan du starte med hvilken som helst form for prevensjon umiddelbart etter å ha tatt den. Har du tatt ellaOne, må du vente i 5 fulle dager før du starter hormonell prevensjon.

Dette skyldes at progestogenet som finnes i hormonell prevensjon kan redusere effektiviteten til ellaOne angrepillen. Det er viktig å unngå samleie eller bruke kondom de 5 dagene før du starter prevensjon etter ellaOne, samt antall dager det tar for prevensjonen å begynne å virke. Dersom du er usikker så ta kontakt med helsepersonell.


bottom of page