top of page

Overaktiverer du bekkenbunnen din?

De fleste kvinner som blir gravid får høre om viktigheten av en sterk bekkenbunn.

En sterk bekkenbunn kan bidra til en enklere fødsel og restitusjon etter, bedre kontrollen over blære og tarm. Det mange ikke er klar over er at en stram muskel gjerne er en svak en.

En dårlig holdning kan attpåtil påvirke belastningen man får på bekkenbunnsmusklaturen og føre til at man overaktiverer for å støtte organene. Dette gjør igjen at man kan få kroniske smerter i bekkenet og områdene rundt sacroiliac leddet, symfysen, setet, lysken og hamstring.Noen underliggende årsaker til overaktivering/spenning i underlivet kan være stress, langvarig stillesittende arbeid, tung styrketrening, fysisk og psykisk traume. Tegn på over aktiv bekkenbunn kan være;


- Smerter i rygg og eller bekken

- Smerter ved penetrering/samleie

- Forstoppelse

- Inkontinens,

- Følelsen av at du ikke klarer å tømme blæren helt.

- Smerter i underlivet eller halebenet


En stram bekkenbunnsmusklatur kan være problematisk når man gjør vanlige knipeøvelser, nettopp fordi bekkenbunnsmusklaturen blir svekket når de konstant overarbeides i en innsnevret tilstand (når du kniper litt hele tiden). Eksempel når blæren plutselig får «uventet» trykk, ved nysing eller hosting klarer ikke musklene å generere nok kraft til å hindre strømmen av urin.


Når bekkenbunnsmusklaturen er i konstant spenn/aktivering burde spenningen behandles før svakheten. Så øvelser hvor man klarer å slippe aktiveringen og «skyve heisen ned i første etasje igjen» er å foretrekke.

Her er 5 måter å slippe bekkenbunnen på. Fokusere på god pust og avpenning;

1. Dyp squat på blokk

2. Bena opp mot veggen

3. Glad baby

4. Wishbone stretch

5. Selvmassasje med ball
Comments


bottom of page