top of page

Selvtesting: Fremtidens løsning for effektiv forebygging av livmorhalskreft

Visste du at livmorhalskreft er en av de få kreftformene som nesten kan forebygges helt?  Hvert år tar denne sykdommen livet av mer enn 340 000 kvinner over hele verden. Med tilgjengelige verktøy og metoder kan vi i stor grad forhindre denne alvorlige sykdommen.



Selv med vitenskapelige fremskritt og tilgjengelige screeningverktøy, står mange kvinner fortsatt overfor betydelige barrierer når det gjelder å få tilgang til screening. Dårlig tilgang til test, frykt for det tradisjonelle testformatet, samt kulturelle og personlige bekymringer, bidrar til at mange kvinner unngår å ta celleprøve.

HPV- selvtest

En ny innovasjon gir kvinner muligheten til å ta HPV prøve på egenhånd. Dette gir en privat og bekvem løsning som kan hjelpe til med å forbedre tilgang til livmorhalskreftscreening. Med selvtesten kan kvinner enkelt ta en vaginal prøve med en vattpinne i sitt eget hjem, som deretter sendes til et laboratorium for analyse.

Denne metoden har flere fordeler. Den reduserer angst og ubehag som noen kan oppleve med tradisjonelle testmetoder, og gjør det lettere for flere kvinner å overvåke sin egen helse. Den gir også en praktisk løsning for kvinner som bor i områder med begrenset tilgang til helsetjenester, og kan være spesielt livsforandrende for dem som har utfordringer med å besøke en klinikk.


Like nøyaktig som på klinikk Studier viser at selvinnsamling gir resultater som er like nøyaktige som prøver tatt av klinikere. Dette er en stor fordel for kvinner som føler seg ukomfortable med tradisjonelle metoder. Selvtestene gir resultater som kan identifisere høyrisikopasienter for livmorhalskreft, basert på tilstedeværelsen av HPV (humant papillomavirus). HPV er ansvarlig for nesten alle tilfeller av livmorhalskreft, og vedvarende infeksjon med visse typer av viruset kan føre til kreft eller forstadier til kreft.

Selv om halvparten av kvinnene som dør av livmorhalskreft ikke har blitt screenet, gir selvtesting en mulighet til å nå ut til flere kvinner og potensielt redde liv ved tidlig oppdagelse. Denne metoden har vist seg å være godt mottatt og ofte foretrukket av kvinner som opplever ubehag med tradisjonell screening.

Betydningen av tidlig oppdagelse

Livmorhalskreft begynner i livmorhalsen, som ligger nederst i livmoren, og er i stor grad forårsaket av vedvarende infeksjon med høyrisiko-typer av HPV-viruset. Tidlig oppdagelse og behandling er nøkkelen til å håndtere denne kreftformen effektivt. Med tidlig screening kan livmorhalskreft behandles vellykket, og mange liv kan reddes.

Erfaringer fra pandemien

COVID-19-pandemien førte til store forsinkelser i helsevesenet, men den økte også bevisstheten om verdien av selvtester. Pandemien viste at det å være i stand til å utføre tester selv kan redusere belastningen på helsesystemet og gjøre testing mer tilgjengelig. For kvinner som bor i avsidesliggende områder, kan selvtesting være en revolusjonerende løsning, som gir dem en praktisk måte å ivareta helsen sin på uten å måtte reise langt.

Når HPV-hjemmetester blir den nye normalen, vil man kunne se en betydelig forbedring i kreftforebygging. Ved å gi kvinner større kontroll over egen helse og fjerne barrierene for screening, kan vi gjøre et viktig skritt mot å redusere forekomsten av livmorhalskreft og forbedre helseutfall for kvinner over hele verden. Nå er tilbudet tilgjengelig på alle fastlegekontor i Norge. 

 I slutten av 2023 startet utrullingen av HPV hjemmetester til fastlegekontor.

Fastlegene kan tilby HPV hjemmetest til kvinner og andre med livmorhals over 25 år som ikke tar livmorhalsprøver grunnet fysiske, psykiske eller kulturelle utfordringer.

Dette kan for eksempel være kvinner som:

  • Har blitt utsatt for vold eller seksuelt traume

  • Har funksjonshemninger

  • Er omskåret

  • Har andre utfordringer med å gjennomføre en gynekologisk undersøkelse (GU)

Det er 190.000 kvinner som ikke har sjekket seg på minst 10 år

Fra 2025 planlegger Livmorhalsprogrammet å sende HPV hjemmetester i posten til kvinner som ikke har tatt livmorhalsprøve på minst 10 år. Foreløpige tall viser at dette gjelder omtrent 190.000 kvinner i Norge. Informasjon til disse kvinnene vil etter hvert komme i Helsenorge, digital postkasse eller som fysisk brev.  Hjemmetesten fanger opp HPV-smitte like bra som en prøve tatt av legen. Men hjemmetesten kan ikke fange opp celleforandringer eller andre tilstander. Derfor er legetatt livmorhalsprøve alltid det beste alternativet. Har du gjennomført en HPV hjemmetest? Bruke gjerne et par minutter på å gi viktige tilbakemelding. Spørreundersøkelsen er helt anonym. https://nettskjema.no/a/355216

 

Hos Womanhood.no er vårt mål å gi deg informasjon, verktøy og kunnskap for at du skal kunne ta de beste valgene for deg selv og andre.

Comments


bottom of page