top of page

This is womanhood

Womanhood er bygget på troen på at alle kvinner har rett til å forstå sin egen kropp og de unike påvirkningene den opplever gjennom livet, fra puberteten til overgangsalder og alt i mellom. Det handler om å skape åpenhet, dele kunnskap og gi kvinner i alle aldre verktøyene de trenger for å forstå, respektere og feire sin kvinnelighet samtidig som de tar vare på helsen og trivselen på best mulig måte. Det er også en hyllest til mangfoldet, det unike og sterke hos kvinner gjennom livet deres. Det inkluderer evnen til å omfavne følelser, bygge sterke relasjoner og stå stødig gjennom livets utfordringer. Womanhood er også en felles opplevelse som binder kvinner sammen, med solidaritet, støtte og fellesskap i møte med felles utfordringer og triumfer.

PUBERTET

Pubertet er en naturlig og kompleks fase som markerer overgangen fra barndom til ungdomsliv. Denne perioden er kjennetegnet av fysiske, emosjonelle og sosiale endringer som påvirker jenter. Pubertet begynner vanligvis rundt 8–13 år for jenter.

16.png

GRAVIDITET

I graviditeten skjer det endringer i kroppen som skal skaper et ideelt miljø for fosterets vekst. Livmoren utvider seg, blodsirkulasjonen øker, og hormonelle endringer styrer denne imponerende tilpasningen. Muskler, organer og vev jobber i tilpasser seg for at kroppen skal tåle endringene.

42.png

FERTILITET

Fertilitet refererer til evnen til å bli gravid eller føde barn. Det er et komplekst samspill av fysiske, hormonelle, genetiske og livsstilsfaktorer.

60.png

BARSEL

Barsel, også kjent som postpartumperioden eller etterfødselsperioden, refererer til tiden etter fødselen når kroppen gjennomgår fysiske og følelsesmessige tilpasninger for å tilpasse seg til livet etter graviditet. Dette er en unik fase som bringer med seg både gleder og utfordringer for nybakte mødre.

40.png
Tezza-8346.JPG

Artikkel

For best mulig hjelp!

I 2015 ble Norge kåret til det beste landet å føde i. Det kom fram i Redd barnas internasjonale statusrapport. Erna var stolt over at fedrelandet var det beste mødrelandet, men mente selv at oppfølging av gravide og i tiden etter fødsel ikke var bra nok. Og det er jeg helt enig i at den ikke er.

Til tross for at denne teksten er skrevet i 2019, er den like aktuell idag!

HORMONER

Hormonell helse spiller en viktig rolle i kroppens funksjon og velvære. Ubalanser i hormoner kan føre til en rekke fysiske og følelsesmessige utfordringer.

16.png

BEKKENBUNN

Bekkenbunnen er en avgjørende del av kvinners helse, og den endrer seg gjennom ulike livsfaser, fra ungdomstiden til overgangsalderen.

42.png

ENDOMETRIOSE OG ADENOMYOSE

Endometriose og adenomyose er to tilstander som påvirker kvinnens reproduktive helse

Les mer
60.png

PCOS

Polycystisk ovariesyndrom (PCOS) er en vanlig hormonell tilstand som påvirker mange kvinner.

40.png
30.png

Ressurs

For best mulig hjelp!

Det er mange kvinner som opplever smerter og ubehag med underlivet når de kommer i fertil alder, og spesielt eter svangerskap og fødsel. Ofte er det hjelp og få, men ikke like lett å vite hvor du kan få det. Faggruppen for kvinnehelse i Norsk Fysioterapeutforbund har oppdaterte lister over fysioterapeuter med spesialkompetanse. Det er strenge krav til fysioterapeutene på listen slik at du som pasient kan være sikker på å få god og informativ hjelp og veiledning 

FREMFALL/

UNDERLIVSPROLAPS

Fremfall/ underlivsprolaps er når en eller flere av organene i bekkenet glir ned fra normal posisjon og buler inn i skjeden.

Organene holdes normalt på plass av leddbånd og muskler kjent som bekkenbunnen.

16.png

SVETTE I UNDERLIVET

Å svette i underlivet og lysken er like normalt som å svette under for eksempel armene eller på ryggen. Imidlertid kan mange oppleve det som ubehagelig likevel, siden det kanskje er vår mest intime svetting.

42.png

SEX ETTER FØDSEL

Det er mange som lurer på hvordan svangerskap og fødsel kommer til å påvirke sexlivet.På grunn av infeksjonsfare kan det være klokt å vente med å ha vaginalt samleie til blødningene etter fødselen har stoppet.

60.png

MINIMENOPAUSE

I løpet av graviditeten opplever kroppen dramatiske endringer i hormonproduksjonen, inkludert økning i hormoner som østrogen og progesteron for å støtte svangerskapet.

40.png
25.png

Ressurs

For best mulig hjelp!

Vulva.no er laget for deg som ønsker informasjon om sykdommer i ytre deler av underlivet hos kvinner – nemlig i VULVA.

Vulva.no er en kunnskapsbasert nettside for både helsepersonell og pasienter. Her kan du lese om ulike symptomer, og få informasjon om hvor og hvordan du får hjelp.

PREVENSJON

Prevensjon, eller prevensjonsmidler, spiller en vesentlig rolle i kvinners liv og helse. Det er viktig å ha kunnskap om de ulike prevensjonsmetodene for å ta informerte beslutninger som passer til individuelle behov og livsstil.

8.png

PCOS OG FERTILITET

Selv om PCOS kan gjøre det vanskeligere å oppnå graviditet naturlig, er det fortsatt mulig for kvinner med PCOS å bli gravide

16.png

MISSED ABORTION / MA

Refererer til en situasjon der embryoet eller fosteret ikke utvikler seg, men ingen symptomer på abort oppstår, og kvinnen er kanskje ikke klar over tapet.

13.png

NØDPREVENSJON

Nødprevensjon, også kjent som angrepille eller dagen-derpå-pille, er en form for prevensjon som kan tas etter ubeskyttet samleie eller ved feil bruk av vanlig prevensjon for å redusere risikoen for graviditet.

25.png
bottom of page